فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1394)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی رضاییان، یوسف محمدی فر، نعمت الله موسی پور صفحات 1-18
    نحوه ی رفتار با ارباب رجوع از شاخص های مهم حفظ کرامت و موثر بر رضایت مندی شهروندان خدمت گیرنده از خدمات دستگاه های دولتی است. براساس الگوی مفهومی این پژوهش، رضایت مندی از مقایسه ی انتظار مراجعین و برداشت ذهنی آنها از عملکرد سازمان به دست می آید. انتظار متاثر از عوامل مختلفی چون تجربه ی تعامل، هزینه و... است و عملکرد دریافتی نیز احساسی است که از خدمت دریافت شده برای فرد به وجود می آید که در این مقاله، این دو موضوع بررسی و مقایسه شده اند. تحلیل داده ها نشان داد که بین عملکرد و انتظار در چهار متغیر مورد بررسی، اختلاف وجود دارد، فاصله ی مشاهده شده در تمامی متغیرها منفی است و بدان معناست که دستگاه های مورد مطالعه، نتوانسته اند به صورت کامل نیازهای مراجعین را پوشش دهند. بیشترین اختلاف در متغیر «سرعت انجام کار» و کمترین اختلاف، در «رعایت ادب و احترام» مشاهده شد. از سویی، آزمون آماری رابطه ی بین رفتار کارکنان (به عنوان متغیر پیش بین) و رضایت مندی (به عنوان متغیر ملاک) را تایید می کند. همبستگی بین این دو متغیر 87 درصد است و با اتکا به مدل نظری می توان ادعا کرد که تاثیر نحوه ی رفتار کارکنان بر سطح رضایت مندی مراجعین معنادار است. تدوین برنامه هایی برای آموزش و نهادینه کردن شیوه ی رفتار و تعامل با مخاطبین و همچنین تلاش برای اصلاح فرایندها، از پیشنهادهای مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، ارباب رجوع، رفتار کارکنان، عملکرد کارکنان، خدمت مورد انتظار، خدمت دریافت شده
  • معصومه حسین زاده شهری، سارا فخریان، محبوبه باغچه سرایی صفحات 19-37
    از آنجا که نیروی انسانی متعهد و توانمند، منشا مزیت رقابتی منحصربه فرد هر سازمان می باشد، در این مقاله، ضمن سنجش میزان تعهد سازمانی کارکنان، تاثیر ابعاد هوش هیجانی بر ابعاد تعهد سازمانی نیز مورد بررسی قرار می گیرد. جامعه ی آماری این تحقیق، کارشناسان بخش بین الملل بانک های ملت و اقتصاد نوین است که با استفاده ازپرسش نامه های استاندارد تعهد سازمانی آلن و مایر و هوش هیجانی گلمن صورت پذیرفته است. آماره های توصیفی، شامل جداول فراوانی، میانگین و انحراف معیار می باشد و در سطح استنباطی نیز از آزمون ناپارامتریک و برای ارزیابی مدل مفهومی، از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که تقریبا به یک میزان تمام تعهد ها (عاطفی، مستمر، هنجاری) در کارکنان بخش های مورد مطالعه وجود دارد. رتبه بندی سازه های هوش هیجانی، نشان داد که سازه های همدلی، خودانگیزی، مدیریت هیجانات، خودآگاهی، مهارت های اجتماعی به ترتیب دارای بیشترین تا کمترین میانگین در بین کارکنان هستند. همچنین، بررسی روابط بین سازه های هوش هیجانی و تعهد سازمانی نشان می دهد که بین تمام سازه های هوش هیجانی، همبستگی بسیار قوی و مثبتی با تعهد عاطفی وجود دارد. سازه های خودآگاهی، مدیریت هیجانات، مهارت های اجتماعی با تعهد هنجاری؛ سازه ی خودانگیزی با تعهد مستمر و سازه ی همدلی با هر دو نوع تعهد رابطه ای معنادار دارند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تعهد سازمانی، صنعت بانکداری، بانک ملت، بانک اقتصاد نوین
  • رضا رسولی، مهدی رشیدی* صفحه 39
  • ایرج سلطانی، حامد صمدانیان صفحات 57-82
    جاری سازی ارزش های سازمانی موجب بهبود رفتار کارکنان شده و اخلاق حرفه ای به مبنایی برای کسب وکار بدل می گردد. توجه به چگونگی و سازوکارهای لازم برای جاری سازی ارزش ها و تبدیل آن به رفتارهای عملیاتی در لایه ی عملیاتی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به این منظور، ضمن مروری مستند بر ادبیات موضوع، نتایج به دست آمده، طی مطالعه ی موردی در شرکت فولاد مبارکه ی اصفهان، مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس، از جامعه ی آماری2000 نفری در لایه ی عملیاتی، تعداد 322 نفر براساس جدول مورگان انتخاب شدند واز طریق مصاحبه به روش های AI و FFI، و پرسش نامه، داده های موردنظر گردآوری شد. پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ برابر 881/0 تعیین شد و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل گردید. در این مقاله، با استفاده از روش سنجی یادشده و بررسی الگوهای سازمان های سرآمد، نهایتا «الگوی کدهای رفتاری مبتنی بر ارزش ها» در لایه ی عملیاتی و به دست آمده است. پس از شناسایی کدهای رفتاری مبتنی بر ارزش های چهارگانه ی سازمان، اولویت بندی این کدها برای اجرا و جاری سازی انجام شده است.
    کلیدواژگان: ارزش های سازمانی، رفتارهای عملیاتی، کدهای اخلاقی و رفتاری، روش AI، FFI
  • علی صفری، مجتبی فرخی، رضا صالح زاده صفحات 83-111
    هدف از انجام این پژوهش، آسیب شناسی نظام مدیریت منابع انسانی در یک شرکت فعال در حوزه ی ICT در استان اصفهان است. برای آسیب شناسی، از یک الگوی سه مرحله ای بهره گرفته شده است. مرحله ی نخست، شامل سنجش نوع تفکر مدیران نسبت به منابع انسانی است که ابزارگردآوری داده ها در این مرحله مصاحبه نیمه ساختارمند است. مرحله ی دوم، شامل بررسی راهبرد و سامانه های مدیریت منابع انسانی است که اطلاعات این مرحله از طریق مشاهده و تکمیل چک لیست های مربوطه برای هشت سامانه به دست آمده است. مرحله ی سوم به بررسی متغیرهای رفتارسازمانی می پردازد که با استفاده از پرسش نامه و توزیع 320 نسخه آن بین نمونه ی مورد نظر داده های این مرحله جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در حوزه ی تفکر و نوع نگاه به مدیریت منابع انسانی حدود 75 درصد از مصاحبه شوندگان دارای تفکر HRM به منابع انسانی شرکت می باشند. در زمینه ی راهبرد و سامانه های مدیریت منابع انسانی، سامانه ی تجزیه وتحلیل شغل و راهبرد مدیریت منابع انسانی تدوین شده ای وجود نداشت و سامانه های دیگر نیز برای بهبود، به اصلاحاتی فرایندی و محاسباتی نیاز دارند. در حوزه ی رفتار سازمانی نیز مشخص گردید که از نظر کارکنان شرکت، عدالت سازمانی درک شده در این شرکت پایین تر از حد میانگین است؛ اما رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی بالاتر ازحد میانگین می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ICT، PM، SHRM، HRM
  • محمد هادی صادق، مجتبی امیری صفحات 113-135
    موزه های دفاع مقدس یکی از مهم ترین نهادهایی هستند که در عرصه ی اشاعه ی فرهنگ و ارزش های والای دفاع مقدس فعال می باشند. با توجه به اینکه راویان، رکن اصلی این مجموعه ها را تشکیل می دهند، مشخص بودن شایستگی ها و ویژگی های راویان، به عنوان رکن اصلی نقش به سزایی در موفقیت این نهاد ها دارد. به همین منظور، مقاله ی پیش رو، به عنوان پژوهشی کاربردی با رویکردی توصیفی پیمایشی سعی دارد تا به تعیین و رتبه بندی شایستگی ها و ویژگی های راویان این موزه ها بپردازد. در همین راستا، با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی و پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن با استفاده از روش های پیش آزمون و آلفای کرونباخ (به میزان 91/0) تایید گردیده است، نسبت به گردآوری و تحلیل داده ها بپردازد. داده های مورد نیاز، از میان خبرگان این عرصه جمع آوری و تحلیل شد. پس از تعیین ویژگی های کارکنان، رتبه بندی آنها با استفاده از آزمون فریدمن صورت گرفت. نتایج نشان می دهد: این نهاد ها برای برنامه ریزی منابع انسانی خود بهتر است به ترتیب به شاخص های مربوط به مولفه های علایق و ارزش های کاری، دانش، مهارت ها و توانمندی ها توجه نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع انسانی، راوی، شایستگی های کارکنان، موزه ی دفاع مقدس، ویژگی های کارکنان
  • موسی مهدوی، حمیدرضا تقی پور، حمید طریفی حسینی صفحات 137-158
    دانش به عنوان جزء اصلی سرمایه ی فکری سازمان ها مطرح است. سرمایه ی اجتماعی، یکی از قابلیت ها و دارایی های مهم هر سازمان است که می تواند به آن سازمان در خلق و تسهیم دانش بسیار کمک کند و در مقایسه با سازمان های دیگر مزیت سازمانی پایدار به وجود آورد. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش سرمایه ی اجتماعی در تسهیم دانش در بین مدیران و کارشناسان ستادی جهاد دانشگاهی است. نوع پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، از نوع توصیفی و به لحاظ اجرا پیمایشی بوده است. جامعه ی آماری این پژوهش، کلیه ی مدیران ستادی و کارشناسان ستادی جهاد دانشگاهی است که تعداد 200 نفر شامل 58 نفر مدیر ستادی و 142 نفر کارشناس ستادی به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق، دو پرسش نامه ی سرمایه ی اجتماعی و تسهیم دانش است. تجزیه وتحلیل داده ها با روش تحلیل مسیر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Lisrel و Spss صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد مدل اولیه، با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد. همچنین سرمایه ی اجتماعی در تسهیم دانش در میان مدیران و کارشناسان ستادی جهاد دانشگاهی تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تسهیم دانش، جهاد دانشگاهی
  • علیرضا عرب پور، امین نیک پور صفحات 159-186
    هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی تاثیر ابعاد مدیریت استعداد بر بهره وری نیروی انسانی در سازمان های دولتی شهر کرمان است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی همبستگی می باشد که به روش پیمایشی انجام شده و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه ی آماری پژوهش، کلیه ی کارکنان سازمان های دولتی شهر کرمان را دربر می گیرد و نمونه گیری به روش طبقه ای منظم بوده و تعداد 330 نفر به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های همبستگی پیرسون، جزئی، رگرسیون گام به گام و آزمون رتبه بندی فریدمن) استفاده شده است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه های مدیریت استعداد و بهره وری نیروی انسانی می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که بین مدیریت استعداد و زیرمتغیرهای آن؛ یعنی، جذب استعدادها، نگه داشت استعدادها، توسعه ی استعدادها و بهره وری نیروی انسانی، رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد و ابعاد نگه داشت استعدادها و توسعه ی استعدادها می توانند بهره وری نیروی انسانی را در سازمان های دولتی شهر کرمان پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، نگه داشت استعدادها، توسعه ی استعدادها، بهره وری نیروی انسانی، سازمان های دولتی
  • ابوالفضل محمدی، علی فرهی، محمدرضا سلطانی، خدایار تاروردی پور صفحات 187-212
    پژوهش حاضر به منظور ارایه ی الگوی توسعه ی منابع انسانی یکی از سازمان های نیروهای مسلح، صورت پذیرفته است. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی پیمایشی است. برای دست یابی به متغیرهای اثرگذار، ضمن مطالعه ی مبانی نظری و پیشینه ی تحقیق، مولفه ها و متغیر های مدل تحقیق طراحی و اعتبار سنجی گردید و با استفاده از نظرات خبرگان دانشگاهی و فرماندهان ارشد سازمان مورد مطالعه، متغیرهای مدل پژوهش با اعتبار بالایی (93%) به تایید رسید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که متغیرهای موثر بر توسعه ی منابع انسانی سازمان مورد مطالعه، عبارتند از: عوامل سازمانی، شامل: نظام جذب و به کارگماری، نظام آموزش، نظام تربیت و پرورش، نظام ارزش یابی عملکرد، نظام ارتقا، نظام حقوق، بازنشستگی و ویژگی های سازمان؛ عوامل فردی، شامل: انگیزه های فردی و ویژگی های شخصیتی و عوامل زمینه ای شامل: محیط نزدیک و محیط دور.
    کلیدواژگان: توسعه، منابع انسانی، توسعه ی منابع انسانی، نیروهای مسلح
  • زهره زارع، علی نقی مصلح شیرازی، عباس عباسی صفحات 213-234
    عملکرد مدیران به عنوان یکی از موثرترین عامل، در موفقیت یا شکست سازمان ها معرفی می شود. تحقیقات ثابت نموده است مدیرانی که دارای سطح بالاتری از انگیزش مدیریتی هستند، در انجام وظایف خود موفق تر عمل می کنند. هدف این تحقیق، بررسی رابطه ی بین سرمایه ی اجتماعی و انگیزش مدیریتی است. روش تحقیق پیمایشی و جامعه ی آماری آن، متشکل از مدیران شاغل در ادارات دولتی استان فارس است. نمونه، متشکل از 10 اداره ی کل می باشد که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و کلیه ی مدیران این ادارات به صورت تمام شماری به تعداد 119 نفر مورد پرسش قرار گرفتند. از مدل ناهاپیت وگوشال در سنجش سرمایه ی اجتماعی و از مقیاس تکمیل جمله ی ماینر در سنجش انگیزش مدیریتی، در قالب پرسش نامه ای حاوی 66 سوال استفاده شده است. داده ها با استفاده ازضریبهمبستگیپیرسونورگرسیون چندمتغیرهتحلیل شده اند. نتایج، از رابطه ی مثبت و معنادار بین سرمایه ی اجتماعی و ابعاد آن با انگیزش مدیریتی حکایت دارد یعنی اینکه با بالا بردن سرمایه ی اجتماعی در مدیران، می توان به بالا بردن انگیزش مدیریتی و درنتیجه عملکرد بهتر آنان کمک نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، انگیزش مدیریتی، ادارات دولتی
|
  • Ali Rezaeeyan, Usef Mohammadifar, Nemat Mousapour Pages 1-18
    Behavior towards clients is an important indicator of protecting their dignity influencing their satisfaction. According to the conceptual model of this research، satisfaction can be measured by comparing the expectations of the clients and their mental perception of organizations’ performances. Expectations are influenced by various factors such as interaction، costs، etc. Received performance indicates a feeling caused by the services given to a special person. The results indicated that there are differences between performance and expectations regarding four variables. The distances are negative in all four cases indicating that the organizations under study have not been able to fulfill the clients’ expectations completely. The speed of performance gained the highest negative score، and showing respect was the lowest. On the other hand، statistical analysis indicated that there is relationship between employees’ behavior (as predictive variable)، and satisfaction (as a standard variable). Correlation coefficient between these two variables was equal to 87 percent. Based on the theoretical model of this research، it can be proclaimed that there is a significant relationship between employees’ behavior and clients’ satisfaction. The researchers suggest that programs be presented for teaching and institutionalizing behavior and interaction with clients، and the processes be modified.
    Keywords: Satisfaction, Clients, Employee's Behavior, Employee's Performance, Expected Services, Receive Services
  • Reza Rasooli Pages 19-37
    This research is intended to design and explain a model for the maintenance of knowledge employees with the use of human resource management methods. Having reviewed the theoretical bases of the issue، the first effective factors for the model were identified. The final conceptual model was designed after consultation with specialists and modification of the elements. In this model، five human resource activities including development of skills، salary and rewards، opportunities for participation، organizational support، and procedural justice، were identified as predictive variables; job satisfaction، organizational commitment، and trust in managers were identified as intermittent factors; intention of the knowledge employees to remain in the organization was identified as a criterion variable. Standard questionnaires were applied to assess the variables. A random stratified sample group was selected from the research population containing academic members of the universities in South Khorasan. The results achieved through AMOS software indicated that human resource plans considering skill development، salary and rewards، participation opportunities، organizational support، procedural justice through job satisfaction، organizational commitment، and trust in managers can predict employees’ remaining. Organizational support can have stronger and direct effects on employees’ remaining.
    Keywords: Knowledge Based Employees, Intention to Remain, Maintenance, Human Resource Programs
  • Iraj Soltani, Hamed Samadanian Pages 57-82
    Implementation of organizational values develops employees’ behavior and makes it suitable as business morality. The mechanism of how to implement organizational values and its amendment as operational behavior have not been considered sufficiently. This research intends to investigate this issue at Mobarakeh Isfahan Steel Company. From the whole research population of 2000 employees at operational level، 322 subjects were selected as sample group according to Morgan’s table. Data was collected through AI and FFI as well as a questionnaire. The validity of the questionnaire was 0. 881. The results were analyzed through SPSS. Having reviewed the highest models، the researchers proposed the final model of behavioral codes based on values in the operational level. The acquired codes based on four values were classified and then prioritized to be implemented.
    Keywords: Organizational Values, Operational Behavior, Moral, Operational Codes, AI, FFI
  • Pages 83-111
    This research in aimed at the pathology of human resource systems in an active ICT company in Isfahan. A three-phase model was used for this pathology. The first phase contained the approach of managers towards human resource. A semi-structured interview was used for collecting data in this phase. The second phase contained strategy and systems of human resource whose data was collected by observation and filling checklists for 8 systems. The third phase concerned the ingredients of human resource whose data was collected by distributing 320 questionnaires among the sample group. The results indicated that 75 percent of the interviewees followed HRM approaches. The researchers could not observe a job analysis system and a decisive human resource strategy. Other systems required modification to improve. The employees thought that the perceived organizational justice was lower than the midpoint. Job satisfaction and citizens’ behavior were higher than the mean.
    Keywords: Human Resource Management, ICT, PM, SHRM, HRM
  • Mohammad Hadi Sadegh Pages 113-135
    The Holy Defense Museums are very important institutions that propagate the values of the Holy Defense. As the reporters of the Holy Defense are the main bases of this institutions، the clarification of their merits and characteristics are essential in their successful implementation. This research is intended to identify and prioritize these characteristics and merits. Using nonprobability judgment and questionnaire sampling method، which was validated as 0. 91، the data was collected and analyzed. Having identified the characteristic of the employees، Friedman test was used to prioritize them. The results suggest that these institutions must consider ingredients of interest، work values، knowledge، skills، and capabilities respectively.
  • Hamid Toreifi Hosseini Pages 137-158
    Knowledge is now the main ingredient of the thought capital of organizations. Social capital is also an important asset of organizations which can create and share knowledge and help them propose competitive advantages. This research is intended to assess the role of social capital in sharing knowledge among managers and experts of Jihad Daneshgahi headquarter. This applied descriptive research follows a survey method. All headquarter managers and experts of Jihad Daneshgahi among whom 200 people were selected randomly as the sample group (58 managers and 142 experts) make up research population. Two questionnaires of social capital and knowledge sharing made up research instruments. Data analysis was conducted through route analysis and structure equation modeling using LISREL and SPSS software. The results indicated that the early model was consistent with the data of this research. Social capital came out to be effective in knowledge sharing among managers and experts.
    Keywords: Social Capital, Knowledge Sharing, Jihad Daneshgahi, Managers, Experts
  • Alireza Arabpour, Amin Nikpour Pages 159-186
    This research is intended to assess the effects of the aspects of talent management on human resource productivity in Kerman. This is an applied descriptive correlation research which follows a survey method. The research population contains all the employees at public organizations in Kerman from among whom 330 subjects were selected through systematic stratified sampling. Both descriptive and inferential statistical methods were used for analyzing the data (Pierson correlation test، step by step regression test، Friedman Ranking tests). The results indicated that there is a significant positive relationship between talent management and its elements including attracting talented people، maintenance، and human resource productivity، and can predict aspects of maintaining talented employees and promoting productivity in the public organizations.
    Keywords: Talent Management, Talent Maintenance, Talent Development, Human Resource Productivity, Public Organizations
  • Abu Mohammadi, Ali Farrahi, Mohammad Soltani, Khodayar Tarverdi Pages 187-212
    This research is intended to design a model for human resource management in a military organization. This applied research follows a descriptive survey method. Studying the theoretical bases of the issue and the previously conducted researches، to find the effective variables، the ingredients and elements of the model were designed. Referring to academic scholars and high-ranking commanders of the organization، the variables of the model were approved highly (93 percent). The data was analyzed through SPSS. The results indicated that the effective variables on human resource development included organizational factors: attraction and employment، educational system، training system، performance evaluation system، promotion system، salary system، and retirement; organizational characteristics: individual motivation and personal characteristics; and background factors: close environment and distant environment.
    Keywords: Development, Human Resource, Human Resource Development, Armed Forces
  • Zohreh Zare Pages 213-234
    Managers’ performance as an important factor plays an essential role in the success or failure of organizations. Reaches show that managers with higher level of motivation are more successful in performing their jobs. This is a survey research whose population include managers in the public offices in Fars province. 10 general offices were selected randomly whose employees numbered 119 people. Social capital model and Miner’s open-ended sentences in the form of a 66-item questionnaire were applied to collect data. The data was analyzed by Pierson correlation coefficient and multivariate regression. The results indicated that there are significant meaningful relationship between social capital and managerial motivation. It means that promoting social capital can promote managerial motivation. In turn، it can improve their performance.
    Keywords: Social Capital, Managerial Motivation, Public Offices